Hamilelikte ağız ve diş sağlığı nasıl etkilenir?
*Dişlerdeki plak artışı hamilelikte meydana gelen hormon değişimlerinin etkisi ile dişeti iltihabına yol açabilir.
*Hamileliğin özellikle ilk 3 ayında sık meydana gelen kusmalar sonucu ağızdaki asit miktarının artmasıyla çürüklerde artış meydana gelir.
*Kusmalardan hemen sonra diş fırçalanması ise dişlerde aşınmalara yol açabilir.
Hamilelikte diş kaybı olur mu?
Toplumumuzdaki ‘’ Her hamilelikte bir diş kaybedilir ‘’ ve ‘’ Bebek dişteki kalsiyumu çekiyor. ‘’ inanışı doğru değildir. Hamilelikte yaşanan değişimlerden ağız ve diş sağlığı etkilenir ancak bu dolaylı yoldan meydana gelir. Anne yeterli miktarda kalsiyum almadığında kalsiyum ihtiyacı kemiklerden sağlanır. Dişteki kalsiyumun çekildiğine dair bir veri yoktur.
Dişler hamilelik döneminde daha çabuk mu çürür?
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere hamilelik döneminde vücuttaki dengenin değişmesi ağız ortamında da değişikliklere neden olur.Ancak bu dönemde dişlerin daha çabuk çürümesinin nedenleri şunlardır:
*Hamilelik döneminde annenin tatlı ve abur cubura olan düşkünlüğü artabilir.Düzensiz beslenme sonucu diş fırçalamanın da ihmal edildiği durumlar çürüğe yatkınlığı artırır.
*Kusmalardan sonra ağız bakımının ihmal edilmesi.
* Dişetlerinde hormonların etkisi ile meydana gelen kanamaya yatkınlık nedeniyle annenin diş fırçalamaktan kaçınması.
Hamilelik dönemindeki ağız ve diş sağlığı problemleri nasıl önlenebilir?
*Hamilelik planlanıyorsa gebelik öncesi diş hekimi ziyaret edilmelidir. Böylece gebelik döneminde yaşanacak problemlerin önüne geçilmiş olunur.
* Ara öğünlerde şeker tüketimi azaltılmalı, dengeli ve sağlıklı beslenilmelidir.
*Günde iki defa dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanılmasına dikkat edilmelidir.Dişetlerindeki kanamalardan endişe edip fırçalamayı bırakan anne adaylarında dişlerdeki plak artacak ve dişetleri daha kanamalı bir hale gelecektir. Dişetlerinde hassasiyet ve kanama miktarında artış olan anne adayları diş hekimini ziyaret etmelidir.
*Özellikle gebeliğin ilk aylarında görülen kusmalardan hemen sonra dişler fırçalanmamalıdır. Kustuktan hemen sonra mutlaka ağız suyla çalkalanmalı, en az yarım saat sonra dişler fırçalanmalıdır.
Hamilelik döneminde diş tedavileri yaptırılabilir mi?
Hamilelik dönemi boyunca takibinizi yapan doktor ve diş hekiminiz danışarak tedavileriniz planlayacaktır.
İlk 3 aylık dönem: Organ gelişimin olduğu bu dönemde diş temizliği dışındaki işlemlerden genel olarak kaçınılmaktadır. Ancak acil tedavi gerektiren durumlarda tedavinin yapılmaması daha zararlı olabileceği durumlarda tedavi yapılabilir.
İkinci 3 aylık dönem: Diş tedavileri için en uygun dönemdir.Bir çok tedavi bu zaman diliminde yapılabilir.
Üçüncü 3 aylık dönem: Bu dönemde de doğum yaklaştığı için acil olmayan tedavilerden kaçınılmaktadır. Ancak gerekli durumlarda anne adayını yormadan kısa süreli seanslarla tedaviler yapılabilir.
Hamilelikte diş tedavilerinde anestezi yapılabilir mi?
Diş tedavisi sırasında annenin alerjisi yoksa ve gebeliğin seyrinde problem yoksa uygun dental anesteziler uygulanabilir.
Hamilelikte diş röntgeni çekilebilir mi?
Dental problemlere bağlı şikayetlerin geçici çözümü filmsiz olabilir, asıl tedavi doğum sonrasına bırakılabilir. Ancak annenin genel sağlığını etkileyen bir durum söz konusuysa yaklaşım farklı olabilir. Röntgen almanın kaçınılmaz olduğu durumlarda, anneye kurşun yelek kullanılarak rötgen alınır. (Dişhekimliğinde çekilen röntgenlerde verilen radyasyon dozu çok az ve karın bölgesine çok uzaktır.)
Bebeğin diş sağlığı için alınması gereken önlemler nelerdir?
Diş gelişimi anne karnında başlar.Bu yüzden anne hem kendi sağlığı hem bebeğin sağlığı ve diş gelişimi açısından dengeli ve sağlıklı beslenmelidir. Takibini yapan doktorunun ve dişhekimin bu konudaki tavsiyelerine mutlaka uymalıdır.
Hamilelik döneminde antibiyotik ve ağrı kesici kullanılabilir mi?
Bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.Kullanılan ilaçlar bebeğin hem genel sağlığını hem diş gelişimini etkileyebilir. Hamilelik döneminde her antibiyotik kullanılamamaktadır. Bu dönemde hasta, doktoru tarafından önerilmeyen hiç bir ilacı kullanmamalıdır. Gebelik döneminde yine doktorunuzun uygun göreceği ağrı kesiciler de kullanılabilir.
Comments