Güçlü bir ağız sağlığı erken yaşlarda gösterilecek özenle başlar.
Bu yüzden diş randevularına erken yaşta başlamak çocuğunuzun ağız diş sağlığı ile diş ve çene gelişimi açısından önemlidir.
Çocuğun ilk diş muayenesi ne zaman olmalıdır?
Bunun için en ideal zaman bebeğin ilk dişleri çıktıktan sonraki altı aydır. Aileler bunun erken olduğunu düşünse de ebeveynlere, çocuklarının dişlerini nasıl temizlemeleri gerektiği anlatılabilir, beslenme ve emme alışkanlıkları hakkında tavsiyelerde bulunabilir, koruyucu bakım sunabilir ve herhangi bir diş sorununu tedavi edebiliriz.
Ağız sağlığı yararlarına ek olarak, erken diş hekimi ziyaretleri, çocukların diş hekimliği muayenemizde kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olur ve toplumdaki diş hekimi korkusunun çocuklara geçmesi önlenir.
İlk diş randevusunda çocuğa hangi işlemler yapılır?
İlk diş randevusunu şiddetli ağrılar, büyük oyuklar oluşmasını beklemeden yapmanızı ısrarla tavsiye ediyoruz.Bu durumları beklemeden muayene olmak hem çocuğun hem işlemi yapacak hekimin işini kolaylaştıracaktır.
İlk randevuda ilk amacımız çocuğun ve ailenin tedirginliğini atlatıp hekimine güven kazanmasını sağlamaktır. İlk randevuda çocuğun detaylı muayenesi yapılır, parmak emme gibi alışkanlıkları varsa bunların sonuçları ve önlenmesi hakkında bilgi verilir.Etkili ağız bakımının nasıl yapılacağı ve beslenme alışkanlıkları anlatılır. Ağız ve diş sağlığına dair problemler varsa bunlara dair tedavi seçenekleri hakkında konuşulur.Acil tedavi gerektiren dişler varsa bunların tedavisine başlanır.
Çocuğunuzu İlk Diş Randevusuna Hazırlamak İçin İpuçları
Tedirginlikle gelen çocukları ve aileleri mutlu bir gülümseme ile kliniğimizden uğurlamak biz hekimleri en çok mutlu eden şeylerin başındadır. Bunu ailelerle iş birliği içinde olarak sağlamak mümkündür. Çocuğunuzun iyi bir ilk diş randevusu tecrübesi yaşaması için bazı ipuçları hazırladık.
1. Çocuğunuzu İlk Diş Randevusu Hakkında Bilgilendirin.
***Çocuklar neyle karşılaşacaklarını bilmediklerinde gerginleşebilirler. Dişçi koltuğunda oturma konusunda kendilerini rahat hissetmelerini istiyoruz. Diş muayenehanemizi ziyaret etmeden önce, çocuğunuzla neden herkesin diş hekimini ziyaret etmesi gerektiği ve diş hekimlerinin nasıl yardımcı olduğu hakkında konuşun. Ne beklemeleri gerektiğini, diş hekiminin ağızlarının içine bakacağını ve dişlerini temiz ve güçlü tutmalarına yardımcı olacağını bilmelerini sağlayın. Biraz anlayış, endişelerinin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir.
***Diş hekimi muayenesi ile ilgili video, animasyon vb. izlemek, kitaplar okumak, evde oyuncaklarla diş sayma oyunu oynamak gibi etkinlikler hazırlanma aşamasında yardımcı olacaktır.
***‘’Doktor iğne yapmayacak’’ ve ya ‘’Hiç acımayacak’’ gibi sözler vermeyin. Hekim anestezi yaparsa size ve doktoruna güvenini kaybeder ya da ufak bir ağrı his ederse sonraki tedavileri yaptırması güçleşir.Yukarıda bahsettiğimiz şekilde anlatmanız yeterli olacaktır.
2. Uygun Bir Randevu Zamanı Seçin
Çocuğunuzun ilk diş randevusunu, genellikle iyi bir ruh halinde ve dikkatli oldukları bir zamanda almaya çalışın. Küçük çocuklar için en iyi zaman sabahları olma eğilimindedir.Günün ilerleyen saatlerinde çocuklar genellikle yorgun olurlar ve bu da ilk diş deneyimlerini etkileyebilir. Yorgun çocuklar biraz huysuz olabilir, bu da kaygı duygularını artırabilir.
Daha büyük çocuklar için erken öğleden sonra randevuları daha iyi sonuç verebilir. Çocuğunuzu herkesten daha iyi tanıyorsunuz. Diş randevularını en iyi, en işbirlikçi ruh hallerinde olacakları bir zamana planlayabilirsiniz.
3.Karnının tok olduğundan ve yorgun olmadığından emin olun.
Bildiğiniz üzere çocuklar karınları aç olduklarında ve yorgun olduklarında huysuz ve uyumsuz olurlar.Bu nedenle karnı tok ve dinlenmiş olarak ilk randevusuna gelen çocukların uyum sağlaması daha kolay olacaktır.
4. En Sevdiği Oyuncağı Diş Randevusuna Getirin
Çocuğunuzun diş hekimine ilk ziyaretinde kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olmak için, yanında sevdiği bir oyuncağını getirebilirsiniz.Sevdiği bir pelüş arkadaşının olması, ziyaret sırasında onu daha rahat ettirebilir. Çocukla oyuncağının dişlerinin evde bakımı hakkında konuşabiliriz. Bu onları kendi dişleri kadar oyuncaklarının dişlerini de fırçalamaya teşvik edebilir.
5. Ebeveynler Sakin Kalmalı
Çocuklar ebeveynlerin ruh hallerini alırlar. Diş randevusu öncesinde ve sırasında sakin kalmak, çocuğunuzun ilk ziyaretlerinde daha rahat hissetmesine yardımcı olabilir. Çocuklar, ebeveynlerinden birinin diş hekimi konusunda endişeli olduğunu hissedebilirler . Diş hekiminden daha az korkan ebeveyn ile birlikte diş hekimine gitmek çocuk için daha sakinleştirici olabilir.
Çocuklarda dişhekimine karşı korku neden olur? Alınması gereken önlemler nelerdir?
Ne yazık ki toplumda yaygın bir diş hekimi korkusu mevcut. Bunun en büyük sebebi çocukları ‘’Uslu durmazsan seni dişçiye götüreceğim, dişlerini çekecek’’ ya da ‘’Yaramazlık yaparsan sana iğne yaptıracağım’’ gibi söylemlerle çocuğun davranışlarını kontrol altına almaya çalışmaktır. İğne ya da diş çekimi çocuklar için bir ceza yöntemi olarak anlatılmamalıdır.
Bunun dışında ‘’ Çocuk nasıl olsa duymaz anlamaz ‘’ diye düşünerek çocukların yanında eski ve kötü diş tedavi deneyimlerinden bahsetmek de çocuklarda diş hekimi korkusunun oluşmasına neden olacaktır. Dikkat ederseniz çocuklar oyuna dalmış gibi görünse de daima bir yandan konuşulanları dinlerler.
Bu yüzden;
*Çocukların yanında sadece diş değil genel sağlık problemleri ve tedaviler hakkında konuşmayın. Gerektiğinde basite indirgeyerek onların anlayacağı bir dille anlatın.
*Diş hekimi ve rutin çocuk doktoru kontrolleri bir ceza anlamı taşımamalı.
* ’’ Acımayacak’’ gibi ifadelerle ağrı akla getirtilmemeli, ‘’İğne yapılmayacak’’ gibi sözler verilmemeli.
* Diş hekimi ile çocuğun iyi bir diyalog kurması, çocuğun korkusunu yenmesine yardımcı bir faktördür. Bunun için diş hekiminin sorduğu sorulara çocuğun kendisinin yanıt vermesine izin verin.